top of page

Over Yoffga

jaq 3.jpg

Hoi,  ik ben Jacqueline,

 

Ik ben yoga instructeur en gespecialiseerd in o.a.: yin yoga, hatha yoga, critical alignment yoga, yoga nidra, hormoon-, zwangerschaps-, postnatale- en kinder yoga. Regelmatig volg ik workshops om mijn kennis bij te houden en te verdiepen.

Ik hoop dat ik via Yoffga een klein beetje van mijn passie voor yoga over kan brengen. Ik wil iedereen graag kennis laten maken met yoga op een laagdrempelige manier, zonder zweverig te worden. En zo helpen op een leuke manier gezond bezig te zijn.

Wat is Yoffga

De naam Yoffga staat voor Yoga at the office

Yoffga is een website voor abonnees met korte oefeningen voorgedaan door een geanimeerde yogadocent. De oefeningen zijn gebaseerd op yoga en worden staand of zittend op een stoel uitgevoerd. Ze zijn over het algemeen kort, een paar minuten, en kunnen in een kleine ruimte uitgevoerd worden.

Er zijn globaal twee soorten oefeningen: die om te bewegen, waardoor je lijf soepel blijft en die om even tot rust te komen. Al zul je merken dat de bewegingsoefeningen ook rust geven.

Wat is yofga

Voor wie is Yoffga

De bewegingsoefeningen zijn voor iedereen fijn, maar vooral voor mensen die veel of lange tijd achtereen zitten. Dat geldt niet alleen voor kantoorpersoneel, tegenwoordig zit haast iedereen te veel. Meestal achter een pc, laptop, ipad of mobieltje. Yoffga is voor alle mensen die tussendoor toch wat willen bewegen. Even de rug, de armen of benen wat ruimte geven en daar een paar minuutjes aan besteden.

 

Voor degenen die af en toe even tot rust willen komen, even het hoofd leeg willen maken, zijn de ontspanningsoefeningen. Korte voor even een paar minuten tussendoor of wat langere om wat dieper tot rust te komen. Bijvoorbeeld aan het begin van de lunchpauze, of op de vrijdagmiddag om fris het weekend in te gaan. 

Yoffga is ook heel geschikt voor mensen die graag aan yoga willen doen, maar niet de tijd of mogelijkheid hebben om naar een yogales toe te gaan. En voor degenen die het gewoon fijn vinden om in de eigen omgeving met begeleiding yogaoefeningen te doen. 

Je hoeft geen kennis van of ervaring met yoga te hebben om Yoffga te doen.  

Terwijl voor de ervaren yoga beoefenaar Yoffga ook nog inspirerend kan zijn. 

Waarom Yoffga tussendoor

Lang zitten is slecht voor de gezondheid. Het lijf wordt stram van stilzitten.  Ook de hersenen werken beter na wat lichaamsbeweging. Ongewenste sufheid of slaperigheid wordt met wat beweging makkelijk bestreden.  

 

Stress is ook zoiets. We hebben er allemaal wel eens mee te maken. Een beetje stress kan geen kwaad, maar veel of langdurige stress kan gezondheidsklachten veroorzaken. Op tijd een paar minuten ontspannen, kan er net voor zorgen dat de stress niet te veel wordt of verdwijnt.

Zomaar even pauzeren voor wat lummelen, een blokje om of wat oefeningen doen, schiet er vaak bij in. Daarom is het fijn als je daar op een leuke en makkelijke manier mee geholpen wordt. Met Yoffga ben je gericht bezig en kun je in korte tijd de rust of beweging pakken die je nodig hebt. Waarna je weer fit verder kunt. 

 

Onze oefeningen zijn uitgezocht en voorgedaan door onze zeer ervaren yogadocent zodat de oefeningen prettig en effectief zijn. Ze geeft steeds aan waar je op moet letten, je kunt de oefeningen niet verkeerd doen.

Burn-out en RSI klachten

De onderzoekscijfers van TNO liegen er niet om: in 2018 hadden 1,1 miljoen werkenden last van burn-out klachten, 16,1% van de werknemers.  38,6% gaf aan last van een of meer RSI klachten te hebben.

Even tijd voor jezelf nemen is lastig als je het druk hebt. Je bent geneigd om maar door te gaan, want er moet nog zoveel af. Vaak gaat dat ten koste van de belangrijkste tijd: de tijd om even bij te komen. 

 

Een oude wijsheid zegt: Heb je het druk? Doe dan rustig aan.

Dat lijkt tegenstrijdig, maar het is eigenlijk wel logisch. Want dan heb je meer overzicht, maak je minder fouten, kun je beter presteren en hou je het langer vol.

Even tijd nemen voor wat bewegen of ontspannen levert je dus uiteindelijk tijd op!

Heel veel voordelen van Yoffga op een rijtje:

  • Je werkt op een makkelijke en leuke manier aan je gezondheid

  • Je voorkomt of vermindert burn-out of RSI klachten

  • Je bent in goede handen: de oefeningen worden duidelijk voorgedaan door een bekwame yogadocent

  • De oefeningen zijn eenvoudig en toch effectief

  • Je bepaalt zelf hoeveel tijd je eraan wilt besteden, een paar minuutjes of toch iets meer 

  • Je kunt Yoffga bekijken vanaf je werkplek, je laptop of je mobieltje

  • Op kantoor, thuis of waar je maar wilt

  • Je hoeft er de deur niet voor uit, zelfs je plekje niet af

  • Je kunt Yoffga voor €3 per maand proberen

  • Voor ongeveer de prijs van 3 normale yogalessen, €30, heb je een heel jaar onbeperkt Yoffga

  • Het is vooral gewoon fijn om te doen en je voelt je erna heerlijk fit! 

Hoe werkt Yoffga

Je kunt de oefeningen vrijwel overal doen, veel ruimte heb je niet nodig. Enkel een armlengte om en boven je is voldoende. Voor de zittende oefeningen gebruik je een kruk of een stoel, liefst zonder armleuningen.

 

Je kunt Yoffga op twee manieren gebruiken: even tussen de bedrijven door een oefening of er iets langer de tijd voor nemen met een paar filmpjes achter elkaar. 

Kies waar je op dat moment het meeste behoefte aan hebt: wat beweging of juist even wat rust in je hoofd. Wanneer je meerdere oefeningen achter elkaar wilt doen, kun je een mooie mix van beide maken. We helpen je daarbij door de oefeningen onder te verdelen naar de delen van het lichaam waar ze het meest effect op hebben.

Bewegen: Deze oefeningen duren zo'n 2-3 minuten. Het zijn rustige oefeningen waarbij je je rekt of strekt. Uiteindelijk komen alle lichaamsdelen in de verschillende filmpjes aan bod. Voor de plaatsen die snel last hebben van computerwerk, zoals de nek en de schouders, zijn meerdere oefeningen.

Ontspannen: Natuurlijk word je relaxter van de oefeningen om te bewegen, maar als je even je hoofd helemaal leeg wilt maken, kies dan een oefening uit Ontspannen. Dit zijn o.a. ademhalings- en visualisatieoefeningen. Ze duren ongeveer 5 minuten. 

Basis: Start met de basis filmpjes. Daarin leer je heel makkelijk hoe je stevig kunt zitten of staan, wat de beginhoudingen zijn voor Bewegen. Zie onder Basis  "Even goed gaan zitten' en 'Even goed gaan staan'. 

"Even rustig ademhalen" is een prima begin voor Ontspannen. Het filmpje met uitleg leert je waarom.  

Serie van de week:  Iedere week hebben wij een serie van vijf oefeningen voor je uitgezocht. Handig, afwisselend en vaak met een thema.

Combinatie XL: Wil je een serie oefeningen achterelkaar zonder een nieuwe oefening op te starten? Voor Combinatie XL hebben we vier oefeningen om te bewegen met aan het eind een ontspanningsoefening voor je achterelkaar gezet. Dat levert een mooie yogasessie van ongeveer 20 minuten op.

 

Ontspannen XL: Wil je meerdere Ontspanningsoefeningen achter elkaar? Dan is het fijn om je ogen dicht te kunnen laten. Daarom hebben we voor de oefeningen onder Ontspannen XL  drie oefeningen voor je achterelkaar gezet. Kun je lekker zo'n 14 minuten ongestoord ontspannen.  

Specials: Bij bijzondere gelegenheden maken we een Special, bijvoorbeeld de Egyptische zonnegroet als zomerspecial. Maar natuurlijk zijn ze daarna ook fijn om te doen. Een Special is iets uitgebreider en duurt iets langer dan een gewone oefening, zo'n 5-6 minuten. 

verschilende oefeningen

Wie is Yoffga

Yoffga is een product van Anneveldt Animaties in samenwerking met Yogapraktijk Uden en wordt in eigen beheer uitgegeven. Anneveldt Animaties maakt uitleganimaties op een geheel nieuwe wijze: met een geanimeerd personage dat je verhaal vertelt en zo het gezicht wordt van je project.

Wilma is als ‘veelzitter’ en burn-out ervaringsdeskundige de bedenker van Yoffga. Hans heeft alle animaties gemaakt.  Jacqueline is yogalerares en heeft de oefeningen uitgezocht, voorgedaan en ingesproken.

Jacqueline Kuijpers
yogadocent
TORSO.png
Hans Anneveldt
animator
Wilma Groenendijk
projectleider
wilma portret snake (1).png

Ons doel, visie en beleid

Het is ons doel 'veelzitters' te motiveren om oefeningen van Yoffga te doen, waardoor zij beter in hun vel komen te zitten. Daarvoor moeten zij een abonnement hebben, zelf gekocht of van hun werkgever of relatie gekregen.

Natuurlijk willen wij graag zoveel mogelijk Yoffga abonnementen verkopen, maar we willen vooral dat ze gebruikt worden. Wij houden van gezonde en tevreden klanten.

Wij willen korte, eenvoudige, aantrekkelijke, gevarieerde en verantwoorde oefeningen aanbieden. De uitleg moet duidelijk zijn en kloppen. Yoffga moet laagdrempelig zijn, ervaring met yoga is niet nodig en je hoeft ook geen sportmens te zijn.

 

Yoffga moet stress weghalen en geen stress geven. Daarom zien we erop toe zo duidelijk mogelijk te communiceren. Betalen en inloggen moet eenvoudig en foutloos gaan. Incidentele storingen pakken we snel en coulant aan. Zodat we niet werkdruk verhogend werken.

 

Verder mogen er geen competitie-elementen toegevoegd worden. Zeker voor de bedrijfsabonnementen is het niet gewenst dat deelname of vorderingen bijgehouden worden. Dit vergroot namelijk het idee dat de werkgever in control is en niet de werknemer zelf.

Privacy is belangrijk voor Yoffga. Daarom maken we geen gebruik van een Facebook pixel en zorgen we ervoor dat we de applicaties die we gebruiken goed instellen, zodat gegevens van onze gebruikers niet voor andere doeleinden worden doorgegeven aan derden.

Wat is yoga

Het woord yoga komt uit het Sanskriet योग en kan vertaald worden als: juk, verenigen, beheersen of ook wel: herboren. Yoga leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen. Er zijn verschillende soorten yoga, maar over het algemeen heeft men het over hatha yoga, dat uit een systeem van oefeningen bestaat.

Onze oefeningen zijn vooral gebaseerd op : yin yoga, yang yoga en yoga nidra. 

Wat zijn chakra's

Het woord chakra ( Sanskriet: cakram) betekent cirkel of wiel en wordt gebruikt voor plaatsen in het energielichaam van de mens. Eeuwenoude oosterse filosofieën en religies hanteren het begrip chakra’s op verschillende manieren. Wij benaderen de chakra’s op de in het westen en bij yoga gebruikelijke wijze.

Chakra informatie

Yoffga en chakra's

Onze oefeningen hebben effect op een of meerdere lichaamsdelen. We hebben de oefeningen onderverdeeld naar de chakra’s die bij deze lichaamsdelen horen.

Ook voor de chakra’s geldt dat kennis niet nodig is, gebruik het zoals het bij je past. Voor de één een handig kleurensysteem om de favoriete oefeningen te vinden, voor de ander fijn om oefeningen gericht op een bepaalde chakra te kunnen doen.

Jacqueline staand Yoffga online yoga voor thuis en op het werk.png
Sahasrara
Ajna
Vishuddha
Anahata
Manipura
Svadhisthana
Muladhara
Hersenen, ogen, hersenschors, pijnappelklier, schedel, zenuwstelsel
Botten, bekken, billen, benen, voeten, bijnieren, onderrug, dikke darm, heupen, skelet
Geslachtsklier, -organen, heiligbeen, bekkengebied, baarmoeder, nieren, blaas, bloedsomloop, waterhuishouding
Hersenen, ogen, endocriene klieren, gezicht, hypofyse, zenuwstelsel
Keel, mond, oren, schildklier, gehoor
Hart, longen, thymus, ademhaling, huid, handen
Alvleesklier, maag, galblaas, lever, milt, dunne darm, buikholte, spijsvertering, spieren

Een paar weetjes over mudra's:

Een mudra ( Sanskriet मुद्रा, letterlijke betekenis zegel of gebaar) is een term uit de Indiase cultuur waarmee o.a. een symbolische houding van de hand wordt bedoeld. Mudra’s zijn handgebaren die gebruikt worden om yogahoudingen en meditaties te versterken. Het gebruik van een mudra verhoogt de concentratie en de doorstroming van energie.

 

De bekendste in het westen:

  • Gyan of Chin mudra, waarbij de handen op de knieën liggen met de handpalm naar boven, de wijsvingers tegen het puntje van de duimen, een nul vormend, en de overige vingers losjes gestrekt.

  • Namasté mudra, waarbij de handen tegen elkaar voor de borst worden gehouden. Namasté, in Sanskriet नमस्ते betekent buigen. 

Wij gebruiken ook een paar minder bekende mudra's. Je hebt om ze doeltreffend te kunnen gebruiken geen achtergrondinformatie nodig. Maar voor wie meer wil weten, hebben we bij onze uitleg ook de oefeningen inclusief uitleg over de mudra's opgenomen. 

bottom of page